Zou jij je product willen laten repareren?

Als product ontwerper is het eerste wat ik doe als iets stuk gaat het product open maken en bekijken of ik deze zelf kan repareren. Zo werkte afgelopen week het scrollwieltje van mijn 1,5 jaar oude Trust GTX 140 muis niet meer, aanschaf prijs 45 euro, dus niet de goedkoopste. Na het verwijderen van ‘glij-stickers’ was ik blij verrast dat ik de muis kon openschroeven, wat tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is met de introductie van de klikvinger constructies die lastig los te halen zijn.

Zelf had ik nog de hoop dat de overbrenging of het veertje los gegaan was maar niets was minder waar. Het plastic pinnetje van 1,6 mm doorsnede, waarlangs het wieltje draait, was afgebroken.

Op dat moment denk ik bij mezelf: “waarom is het overbrengingspinnetje van het wieltje wat ik het meest gebruik, scrollen en zijdelings klikken, zo fragiel ontworpen”. Als ik naar de constructie kijk had dit makkelijk het dubbele zo’n 3.5 mm kunnen zijn.

Ontwerpen voor onderhoud en reparatie!

Ik naar de trust website, zou ik het wieltje kunnen nabestellen? Het kopje spare part gaf nog even hoop maar helaas, voor mijn muis was niets beschikbaar.

Hoe mooi zou het zijn als er wel reserve onderdelen beschikbaar zijn? Dat wij al onze producten zouden kunnen (laten) repareren? Zou jij dit doen?

Ik wel, ik zou heel blij zijn dat ik mijn 1,5 jaar oude muis niet zou hoeven af te danken, wetende dat deze voor het grootste deel in de verbrandingsoven terecht komt. PS: zelf ga ik toch nog even kijken of ik het wieltje kan 3D printen, maar die optie heeft natuurlijk niet iedereen.

In de circulaire economie houden wij hier rekening mee, willen we producten en materialen zo lang mogelijk gebruiken. Een van de ontwerp strategieën is “ontwerpen voor gemak van onderhoud en reparatie”

De ontwerp strategie die naar mijn mening vanzelfsprekend moet worden bij elk product dat nieuw ontworpen wordt.

Posted 22 september 2020